Nie marnujmy jedzenia!
Podzielmy się z potrzebującymi!
- Jeśli masz nadwyżki żywnościowe, przynieś je i zostaw dla Potrzebujących.
- Jeśli potrzebujesz jedzenia, skorzystaj ze Społecznej lodówki.
- Powiedz o niej innym.
Jedz, dziel się i częstuj!
Nie marnuj jedzenia!
W lodówce możesz zostawić:
- Produkty, które nie przekroczyły daty minimalnej trwałości.
- Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”).
- Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
- Produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słój mąki lub ryżu.
- Wyroby własne, na przykład ciasto lub zupę – starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym krótkim opisem potrawy i datą przygotowania.
- Produkty, które wymagają schłodzenia, dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej (takie produkty są opisane na etykiecie: „przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni Celsjusza” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”) – na przykład sałatki, ciastka z kremem czy śmietaną lub innym podatnym na zepsucie nadzieniem.
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
Do lodówki nie wkładaj:
- Produktów przeterminowanych, którym skończył się termin przydatności do spożycia „należy spożyć do”.
- Produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, nadpleśniałych, opakowań z wydętym wieczkiem.
- Produktów, które miały kontakt z pleśnią, odpadami spożywczymi lub komunalnymi.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które znajdowały się poza lodówką ponad 30 minut.
- Otwartych puszek, konserw, słoików z przetworami itp.
- Produktów zawierających surowe jaja (w tym budynie, kremy, majonezy domowej roboty itp.).
- Wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale możesz zostawić sery, jogurty, twarogi).
- Surowego mięsa.
Osoby chętne do współpracy prosimy o kontakt:
tel. 512 344 519
email: kontakt@chlebanaszego.org
www.chlebanaszego.org